Ilmanpuhdistaminen erillisillä laitteilla on ollut esillä viime vuosina erityisen paljon, osittain koronapandemian vuoksi. Ilmassa on virusten lisäksi myös paljon muita epäpuhtauksia, osa hyvin haitallisia, osa vähemmän. Ilmanpuhdistimilla voidaan poistaa ilmasta melkein mitä epäpuhtauksia tahansa, mutta mihin pitäisi keskittyä? On myös esitetty, että ilmaa puhdistamalla ilmanvaihto voidaan korvata joko osittain tai kokonaan, mutta onko todella näin? Seminaarissa kuvataan ilmanpuhdistuksen mahdollisuuksia ja tulevaisuutta sekä toimenpiteitä puhdistimien tehokkaan ja terveyttä edistävän käytön edistämiseksi.

Järjestimme aiheesta webinaarin 31.3.2022. Webinaarin puheenjohtajana toimii LVI-tekniikan emeritusprofessori Olli Seppänen.

 

Esitykset

Mitä epäpuhtauksia huoneilmassa on ja mitä tulisi poistaa
Hanna Leppänen, THL

Miten epäpuhtauksia voidaan poistaa ilmasta
Aimo Taipale, VTT

Helsingin kaupungin toimintatavat ja kokemukset ilmanpuhdistimien käytössä
Anna Saarinen, Helsingin kaupunki

 

Tallenne

 

Puhujat

Hanna Leppänen

Erikoistutkija Hanna Leppänen toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Sisäympäristöt-tiimissä.

FT, jolla 15 vuoden kokemus sisäilma-altistumiseen liittyvistä tekijöistä sekä niiden hallintaan liittyvistä toimenpiteistä.

Ollut kokoamassa THL:n ohjeistusta ilmanvaihdon käytöstä koronaviruksen aerosolivälitteisen leviämisen riskin vähentämiseksi.

 

Aimo Taipale

DI, erikoistutkija Aimo Taipale on toiminut eri tehtävissä VTT puhdasilmaratkaisut -tiimissä yli 25 vuoden ajan. Pääasiallisia tutkimuskohteita ovat olleet ilman kautta leviävien ja ihmisen terveydelle haitallisten epäpuhtauksien torjuntamenetelmät, kuten ilmanvaihto- ja suodatustekniikat sekä erilaiset ilmanpuhdistusratkaisut. Julkisen tutkimuksen lisäksi merkittävässä roolissa on ollut kyseisten teknologioiden kehittäminen tuotteiksi yhteistyössä alan yritysten kanssa.

Aimo on osallistunut myös kansainvälisten suodatinmittausstandardien taustatutkimuksiin ja ilmansuodattimien tehokkuuden mittausmenetelmien kehittämiseen sekä laboratoriossa että kenttäolosuhteissa.

 

Anna Saarinen

Anna Saarinen toimii Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan sisäilmatiimin tiimipäällikkönä. Tiimi teettää kaupungin palvelurakennusten sisäilmatutkimukset ja tekee tilojen radonmittaukset, vastaa sisäilmaviestinnästä sekä osallistuu korjaus- ja rakentamishankkeisiin.

Hän on työskennellyt sisäilma-asioiden parissa erilaisissa rooleissa yli 20 vuoden ajan. Näkökulmaa on kertynyt tutkijana, terveydensuojeluviranomaisena, kehittämispäällikkönä ja nyt kiinteistöjen omistajan edustajana.

Anna on Helsingin kaupungin sisäilmaryhmän varapuheenjohtaja sekä Kuntien sisäilmaverkoston ohjausryhmän ja Sisäilmastoseminaarin ohjausryhmän jäsen.