Ilmanvaihdon katselmukset -hanke valmistui vuoden 2021 lopussa.  Hankkeen tavoitteena oli arvioida vaihtoehtoisia ilmanvaihdon tarkastus– ja katselmusmenettelyjä sekä kehittää kuntotutkimusta kevyempi menettely ilmanvaihdon toiminnan varmistamiseksi. Hankkeen tuloksena valmistui Ilmanvaihdon katsastusopas, joka on julkaistu Terveet Tilat 2028 -nettisivuilla. Hankkeen painopisteenä olivat kuntien rakennukset, kuten opetus-, hoiva- ja hallintorakennukset. Säännöllisten katsastusten tavoitteena on parantaa olemassa olevien ilmanvaihtolaitosten toimintaa ja sisäilman laatua pitkällä aikavälillä.

Hankkeen toteutti FINVACin kanssa yhteistyössä Metropolia, Sisäilmayhdistys ry, Jamira Oy, Suomen LVI-Liitto SuLVI ry ja VVS Föreningen i Finland rf. Hanke oli Ympäristöministeriön rahoittama.

 

Ilmanvaihdon katsastusoppaan pilotointi keväällä 2022

Vuoden 2022 alusta käynnistyi Ilmanvaihdon katsastusmenettelyn kokeilu -hanke. Hankkeen tavoitteena oli kokeilla Ilmanvaihdon katsastusoppaan mukaisen katsastuksen suorittamista kuntien rakennuksissa. Kokeilun aikana kerättiin palautetta sekä katsastajilta että tilaajilta.

Kokeiluhankkeen tilaaja oli Ympäristöministeriö. Hankkeen toteutti SIY Sisäilmatiedon kanssa yhteistyössä Metropolia, Sisäilmayhdistys ry, Jamira Oy, Suomen LVI-Liitto SuLVI ry ja VVS Föreningen i Finland rf.

Katsastuksia kokeiltiin kevään 2022 aikana Helsingin, Vantaan, Keravan, Tampereen, Lappeenrannan ja Porvoon kaupunkien kiinteistöissä. Ilmanvaihdon katsastusopasta päivitettiin saatujen kokemusten pohjalta.

Ilmanvaihdon katsastuksista ei ole tulossa pakollisia. Oppaan tarkoitus on kannustaa kuntia puuttumaan matalalla kynnyksellä ilmanvaihdon ja sisäilman epäkohtiin. Vaikka hankkeissa keskitytään kuntien rakennuksiin voi ilmanvaihdon katsastuksia tehdä kaikissa rakennuksissa.

Ilmanvaihdon katastusopas

Terveet tilat -tietoisku: Ilmanvaihdon katsastusopas

Tietoisku esittelee oppaan taustoja, sisältöä ja käyttötarkoitusta. Videolla esiintyvät yli-insinööri Timo Lahti (ympäristöministeriö), toiminnanjohtaja Siru Lönnqvist (FINVAC ry/VVS Föreningen i Finland rf), emeritusprofessori Olli Seppänen (FINVAC ry), sisäilmakoordinaattori Piia Markkanen (Vantaan kaupunki) sekä talotekniikan yliopettaja Rauno Holopainen (Metropolia).

 

Hankeryhmä

Rauno Holopainen, Metropolia, puheenjohtaja
Olli Seppänen, FINVAC / Jamira Oy
Siru Lönnqvist, FINVAC / VVS Föreningen i Finland
Samuli Könkö, Suomen LVI-Liitto SuLVI
Mervi Ahola, Sisäilmayhdistys
Jorma Säteri, FINVAC / Metropolia

 

Yhteystiedot

Rauno Holopainen
[email protected]
050 526 2778

Mervi Ahola
[email protected]
050 584 8442