Rakennussektorin osuus energiankäytöstä on noin 40 %. Tämän energiakulutuksen pienentämiseen on tärkeä löytää ne rakennukset ja tekniset ratkaisut, jotka ovat kustannustehokkaimmat. Monet näistä kustannustehokkaista keinoista eivät vaadi merkittäviä investointeja vaan perustuvat talotekniikan järkevään ylläpitoon ja toiminnan ohjaukseen. On arvioitu, että ”puutteellisesti huolletut, huonokuntoiset ja ei-optimaaliset järjestelmät hukkaavat arviolta 15–30 prosenttia rakennuksissa käytetystä energiasta”.

Data-analytiikan avulla voidaan tehokkaasti hyödyntää kiinteistöistä kerättyjä mittaustietoa ja sen perusteella optimoida energiakorjauksia ja talotekniikkajärjestelmien käyttöä. Tekoälyn käyttö mahdollistaa uusia palveluita, joita perinteisillä menetelmillä ei ole mahdollista.

Tässä webinaarissa esitettiin ratkaisumalleja, kuinka kiinteistödataa voidaan hyödyntää energiakorjauspäätöksien tekemisessä, järjestelmien optimaalisen huollon toteutuksessa ja energiankäytön hallinnassa.

Webinaarin puheenjohtajana toimi professori Risto Kosonen.

 

Esitykset

Kiinteistökannan energiakorjausten optimointi tekoälyä hyödyntäen
Jussi From, Granlund Oy

Analytiikan käyttö talotekniikan toiminnan varmistamisessa
Tuomo Härkönen, Caverion Oy

FINVAC_Tekoälyn käyttö energiankulutuksen optimoinnissa
Mikko Maja, Nuuka Solutions Oy

 

Tallenne

Puhujat

Jussi From

Jussi From toimii Granlund Oy:ssä ryhmäpäällikkönä. Jussi on toiminut energia-alalla erilaisissa tehtävissä vuodesta 2012 ja on koulutukseltaan talotekniikan diplomi-insinööri. Hänen vastuualueeseen kuuluvat energiatehokkuuteen ja –hallintaan liittyvät asiantuntijatehtävät, vahvuuksina kiinteistöjen energiaratkaisut, energiatehokkuus, sekä uusiutuvat energiajärjestelmät. Jussi on pätevöitynyt yrityksen energiakatselmuksen vastuuhenkilö sekä auktorisoitu energiakatselmoija (LVI).

 

Tuomo Härkönen

Tuotekehityskehitysjohtaja Tuomo Härkösen vastuualueena on Caverionin digitaalisten ratkaisujen kehitys, jossa painopistealueena on kiinteistöjen energiatehokkuuden, sisäilman laadun ja ylläpidon tehokkuuden parantamiseen liittyvän tekoälypohjaisen skaalautuvan analytiikka-alustan kehitys, jonka avulla ohjataan kiinteistötekniikan järjestelmiä. Tuomo on työskennellyt korkean teknologian tuote- ja palveluliiketoiminnan teknisenä asiantuntijana sekä johtotehtävissä useissa globaaleissa yrityksissä, kuten Siemens, Rockwell Automation sekä Konecranes.

 

Mikko Maja

Mikko Maja on Nuukan teknologiajohtaja. Hän on ohjelmistojen ja palvelukonseptien kehittäjä ja kaupallistaja.
Mikolla on kokemusta rakennusautomaatiosta ja talotekniikasta yli 30 vuotta.
Yrittäjänä hän on toiminut vuodesta 2003 alkaen.